Åsa Ekman

Barnkonventionen

Barnkonventionen, eller FN:s konvention om barnets rättigheter som den egentligen heter är en överenskommelse mellan världens länder om vilka rättigheter som barn har och skyldigheterna som länderna har att tillgodose rättigheterna. I väldigt kort version, barnkonventionen handlar om rättigheter för barnet och skyldigheter för oss vuxna.

Barnkonventionen är det mänskliga rättighetsdokument som flest länder i världen undertecknat. Hela grundtanken med konventionen är att rättigheterna är universella, odelbara och att rättigheterna gäller varje barn, varje person under 18 år.

Barnkonventionen består av 54 artiklar och tre tillägg, så kallade fakultativa protokoll, som i sin tur innehåller en mängd artiklar. Artiklarna beskriver vilka rättigheter som barn har, och vad vi vuxna behöver göra för att barn ska få tillgång till sina rättigheter. Om en vill kan en dela in artiklarna i olika områden som trygghet och skydd, delaktighet, inflytande, familj och administrativa rättigheter.

Sedan 1 januari 2020 är också konventionen lag i Sverige. Det betyder bland annat att lagen om barnkonventionen:

  • har företräde framför förordningar, föreskrifter, allmänna råd och riktlinjer
  • kan tillämpas på ett nytt sätt i domstol
  • får tydligare bäring på lagar som inte självständigt innehåller några krav på ett barnrättsperspektiv
    ger ordförande i kommunfullmäktige mandat att vägra behandla ärenden som strider mot lagen (dock kan ledamöterna i fullmäktige rösta för att ta upp ärendet ändå)

Vill du veta eller prata mer 
om barnkonventionen?
Hör av dig!

    Följ
    Nyhetsbrev
    Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

    Copyright © Alla rättigheter förbehållna

    crossmenuchevron-down