Barnrättsarbete

Vad innebär ett barnrättsarbete i praktiken? Och vad gör jag som konsult i frågor som rör barnkonventionen?

Jag har nog hela livet fascinerats av barns rättigheter, även innan jag ens visste att barn hade förstärkta mänskliga rättigheter. Men att det va nåt att jobba konkret med, det trodde jag nog inte gick. 

Utifrån hur ofta jag får svara på frågan om vad jag gör, Så, vad gör en barnrättskonsult egentligen? 

Det är en fråga jag får ofta, och svaret är att det varierar enormt beroende på organisationens behov. I den här artikeln vill jag dela med mig av några exempel på vad jag brukar göra för att stödja organisationer i deras arbete med barnets rättigheter. Exempel på barnrättsarbete helt enkelt!

Det här hittar du i artikeln:

Barnrättsarbete i ett eget företag, som konsult. Vad innebär det? Det superkorta svaret är att jag hjälper till både i det strategiska och operativa barnrättsarbetet. Det är otroligt varierande, det hela beror ju på vad organisationen eller verksamheten behöver hjälp med. Det börjar ju ofta i nåt slags problem, eller en önskan om förändring. 

Från idé, genomförande till utvärdering, ungefär såhär stöttar jag organisationer i arbetet med barnkonventionen

  • Föreläsningar, workshops och utbildningar
    Många organisationer ser barnkonventionen som en självklarhet, men att omsätta den i vardagen, så arbetet gör skillnad för barn är inte alltid enkelt. Mina föreläsningar, workshops och utbildningar är alltid anpassade efter olika yrken, branscher och funktioner inom en organisation. Det ska va fyllt med fakta, va verksamhetsnära och inspirera till ett görande. 
  • Kartläggningar och nulägesanalyser
    Det kan ofta va svårt att veta i vilken ände en ska börja, eller var en ska ta vid. Då är det bra att göra en koll var organisationen står i arbetet, identifiera lärdomar, viktiga metoder som utvecklats och vad som behöver förändras. När jag gör dessa analyser är det såklart baserat på behoven och kraven barnkonventionen ställer på en verksamhet. Och det finns alltid några saker som jag tycker är viktiga att titta på, exempelvis styrdokument, rutiner, vad barn och unga själva upplever och medarbetarnas erfarenheter.  
  • Styrdokument om barnkonventionen
    Ibland heter det om det inte finns på papper så finns det inte. Det finns nån sanning i det, men det finns ingen poäng att ta fram ett dokument som samlar damm i en låda. Därför är det viktigt att se vad som skulle kunna hjälpa organisationen framåt. Är det en policy, strategi eller handlingsplan om barnets rättigheter? Eller kan vi göra på annat sätt? Har vi gjort en kartläggning och analys innan så brukar ofta svaret va givet vad som behövs och vad det i såna fall behöver innehålla. Ofta kan vi hitta en lösning som ger guidning framåt. 
  • Dialoger med barn och unga
    Hur ska vi veta att vi prioriterar rätt saker om vi inte pratar med barn och unga? Vad tycker barn och unga? Vilka barn och unga ska vi fråga? Hur planerar vi en bra dialog? Frågorna är ofta många när det kommer till barns delaktighet och inflytande. Ibland får jag uppdrag att genomföra dialogerna själv och ibland ger jag stöd åt verksamheten eller organisationen att göra det själva. Oavsett så är det såklart alltid barnrättsbaserat. 
  • Strukturer för inflytande och delaktighet
    Hur får vi kontinuerligt med oss barns tankar, kunskaper och erfarenheter i organisationen? Det är oftast lättare att genomföra enstaka dialoger än att hitta systematiken. Hur bygger eller riggar vi strukturen? Här försöker jag alltid hitta organisationens goda exempel och bygga nåt utifrån det. Huvudsaken är att hitta en struktur som blir hållbar och att det finns förutsättningar att ta omhand barns och ungas kunskaper, erfarenhet och idéer. 
  • Prövningar av barnets bästa och barnkonsekvensanalyser
    Vad är barnets bästa och hur tar vi reda på det? Hur integrerar vi prövningar i vårt arbete? Det är väldigt vanligt att det finns politiska beslut som exemplevis säger nåt i stil med - barnets bästa ska sättas i främsta rummet i alla beslut, eller barnkonsekvensanalyser ska göras i all verksamhet som rör barn. Vilket såklart är bra! Men att gå från beslut till genomförande är här sällan lätt. Det behöver finnas rätt många förutsättningar på plats, utbildning och en samsyn kring hur vi tar om hand resultatet med mera. Det brukar va trixiga och roliga uppdrag att jobba med prövningar av barnets bästa!
  • Granskning, uppföljning och utvärdering
    Gör vi rätt saker, blir det bättre för barn och är barn prioriterade på det sätt vi säger? När en organisation jobbat ett tag brukar det va dags att se över arbetet, att se vad som funkat, vad som behöver förändras och framförallt om barn och unga märkt nån skillnad. Det finns lite olika metoder för det, där vi tillsammans brukar enas om vilket format som passar bäst. 

Det finns såklart också gånger när en organisation behöver stöd i sitt barnrättsarbete under en längre tid, där det behövs nån som direkt kan sätta igång och snabbt hitta vägar framåt. I den typen av uppdrag rör det sig ofta om att jag agerar som: 

  • Projektledare för att under 1 år integrera ett barnrättsperspektiv i en befintlig verksamhet, projekt eller organisation.  
  • Processledare för att under en tid driva eller vara stöd i implementeringen eller att genomföra ett förändringsarbete relaterat barnets rättigheter. 
  • Barnstrateg eller barnrättsstrateg i glappet mellan att en anställd slutat och en ersättare är på plats, eller när det behövs förstärkning under en begränsad tid.
  • Författare och skribent, för att ta fram ett metodmaterial, diskussionsfrågor eller lekar relaterat en specifik artikel eller ett särskilt ämne. Riktat till både barn, unga och vuxna 

Ett smakprov på uppdrag, och hur jag hjälpt andra att stärka barnets rättigheter

Vilka jobbar du med är också en vanlig fråga. Det kan va alla! På den så kallade kundlistan finns både offentliga aktörer, civilsamhällesorganisationer och näringsliv. Här kommer ett par uppdrag jag gjort senaste åren för att visa, det kan va väldigt olika!

  • Stiftelsen Läxhjälpen vill ha hjälp att se hur dom kan förstärka barnrättsperspektivet internt i deras organisation. Hur kommer barnkonventionen till uttryck och vad kan dom göra bättre? Ungefär så formulerades uppdraget. Så, jag gjorde en kartläggning och tog fram ett antal rekommendationer (med superkonkreta åtgärder) på hur dom kan synliggöra och tydliggöra barnrättsperspektivet. 
  • Föreningen Dramamera drev projektet Spela med lagen. Ett projekt där unga tagit fram ett spel om barns rättigheter där drama och lek är viktiga beståndsdelar. För att säkerställa inflytande genom hela vägen och att barnrättsperspektivet fanns med genomgående fick jag förtroendet att bland annat:
    • stödja projektledarna gällande ungas inflytande och i rekryteringen av unga
    • genomföra träffar och föreläsningar om barnets rättigheter för ungdomarna
    • genomföra utvärderings- och uppföljande samtal med de anställda ungdomarna
    • vara kontaktperson och ombudsperson för ungdomarna i projektet
    • vara expert i projektets styrgrupp

Ungdomarna som tog fram spelet gästade Barnrättssnack, lyssna på det avsnittet här

  • Haninge kommun, kultur och fritidsförvaltningen ville få en bättre förståelse för målgruppernas behov och intressen för att göra en än mer relevant verksamhet riktad till barn och unga. Så då genomförde jag ett gäng intervjuer och fokusgrupper med barn och unga, analyserade och sen tillsammans med några unga tog vi fram ett antal åtgärder för hur kulturutbudet skulle kunna förändras och vara än mer relevant. Arbetet gav insikter och större förståelse för vad som krävs för att verksamheten ska va bättre anpassad efter målgruppernas behov och intressen.
  • Tanums kommun , planenheten, hade en önskan om att öka andelen barn och unga som deltog i samråd kopplat till detaljplaneprocessen. Under ett års tid fick jag uppdraget att agera projektledare där vi tillsammans med planenheten gick testade lite olika metoder för dialoger, tog fram riktlinjer och checklista och testade dessa på befintliga projekt. Arbetet resulterade i en tydlig riktning för enheten att jobba vidare med, och konkreta verktyg att utgå ifrån. 

Vill du veta mer om Tanums arbete kan du lyssna på avsnitt 84 av Barnrättssnack.

  • Kulturförvaltningen i Malmö stad har jag fått följa och hänga med i lite olika omgångar under ne längre tid. Mitt uppdrag va initialt att stödja processägaren, samordnaren, andra chefer samt tjänstepersoner på förvaltningen med exempelvis: 
    • ta fram modell för och analysera förvaltningens resursfördelning
    • ta fram modell för barnkonsekvensanalys utformad för förvaltningen 
    • se över ordinarie mål och styrning utifrån ett barnrättsperspektiv. 
    • stödja i det fortsatta arbetet i frågor som rör barns delaktighet och inflytande, lovsamordning, barnrättsperspektiv i rekryteringsarbetet, kulturell allemansrätt med mera.

Du kan lyssna på en del av det arbetet som kulturförvaltningen har gjort i ett avsnitt av Barnrättssnack.

  • Min stora dag ville starta ett barn- och ungdomsråd som ett sätt att bli bättre på att ta tillvara barns och ungas erfarenheter och kunskaper i organisationen och dess verksamhet. Jag fick uppdraget att bistå projektledaren i uppstarten av barn- och ungdomsrådet. Därefter har vi tillsammans planerat och genomfört (minst) två träffar per år med barn- och ungdomsrådet. Träffarna har bland annat innehållit workshops utifrån olika frågeställningar, teman och problemområden som Min stora dag önskar ha rådets erfarenheter och kunskaper kring. Rådet har också vid ett par tillfällen fått äran att dela sina erfarenheter på ett par konferenser, vid dom tillfällena har jag varit moderator och samtalsledare. 

Det första gänget som va med i rådet pratade vi med, på distans mitt under pandemin, i avsnitt 60. Lyssna på det här!

Hur ser ert barnrättsarbete ut?


Hur jobbar du och vilka frågor är mest angelägna hos er just nu? Behöver du och din organisation hjälp i arbetet? Borde vi jobba ihop? Det är bara att du hör av dig, så kan vi snackas vidare! Maila mig genom att klicka här.

Åsa Ekman
oktober 16, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu