Barnkonventionen

Vad planerar regeringen göra för att stärka implementeringen av barnkonventionen?

I våras gav Riksrevisionen regeringen rekommendationer för att stärka implementeringen av barnkonventionen (inom skolområdet). Nu har regeringen svarat på rekommendationerna.

I våras presenterade Riksrevisionen resultatet av den granskning som gjort gällande regeringens insatser för att stärka implementeringen av barnkonventionen (inom skolområdet). Rapporten heter kort och gott ”Statens insatser för att stärka efterlevnaden av barnkonventionen – höga ambitioner men otillräckligt genomförande (RiR 2024:5).

Och i slutet av september presenterade regeringen sitt svar i en skrivelse (2024/25:9) rekommendationerna från Riksrevisionen lyfts och det beskrivs hur regeringen tänker arbeta vidare med barnkonventionen.

I den här artikeln hittar du mer info om riksrevisionens granskning och regeringens svar på rekommendationerna.

 

Vad sa Riksrevisionens granskning om implementeringen av barnkonventionen?

I korthet visade Riksrevisionens gransking att det regeringen och flera (skol)myndigheter gör för att implementera barnkonventionen är inte tillräckligt. Granskningen tog också upp Barnombudsmannens roll i att stötta det offentliga kring implementeringen. Även där fanns en del rekommendationer. 

Granskningen gav regeringen ett antal rekommendationer för det fortsatta jobbet. Bland annat dom här:

  • Säkerställ en tydlig och samordnad styrning och uppföljning av genomförandet av barnkonventionen, i syfte att främja ett fortlöpande barnrättsarbete bland prioriterade aktörer och verksamheter.
  • Vidta åtgärder för att säkerställa ett barnrättsperspektiv i lagstiftningsprocessen, till exempel genom att inkludera tydligare instruktioner om att och hur barnrättsperspektivet ska beaktas och redovisas i utredningar och propositioner.
  • Följ upp om Barnombudsmannens arbete med att sammanställa rättspraxis i en databas är ändamålsenligt i förhållande till syftet med uppgiften.
  • Förtydliga behovet av sammanställd statistik över barns och ungas levnadsvillkor, och se över hur ansvaret för uppgiften bör fördelas.

Barnombudsmannen, Skolverket och Skolinspektionen fick även rekommendationer relaterat sin myndighet.

Riksrevisionens granskning visar att vi har en lång väg kvar. Och den visar att bara för att en jobbar med barn eller har barn som målgrupp betyder inte det per automatik att en liksom är klar eller att en då liksom bara sådär poff har ett barnrättsperspektiv i en organisation eller verksamhet. Det kräver massa jobb!

Vill du läsa en sammanfattning av Riksrevisionens granskning kan du göra det här.

Regeringens svar på riksrevisionens granskning - inte så mycket nya satsningar


I korthet så håller regeringen med i mycket av det som Riksrevisionen konstaterat. Det ” finns behov av fortsatta åtgärder i genomförandet”. Och så säger regeringen att dom har gjort massa saker och tänker göra mer. En stor del av skrivelsen handlar ju om att beskriva vad regeringen gjort relaterat rekommendationerna men också i stort kring implementeringen av barnkonventionen.

Exempelvis lyfter regeringen att det hänt en hel del saker på barnrättsområdet:

  • Det finns sedan 2001 ett särskilt område, barnrättspolitik, för att genomföra barnkonventionen i statens budget.
  • Det finns ett antal mål som regeringen följer upp (från bland annat Statistiska centralbyrån och Brottsförebyggande rådet)
  • Samordningsfunktionen (barnrättssamordningen) inom regeringskansliet finns för att få genomslag i arbetet
  • Genom myndighetsdialogerna följer respektive departement upp myndigheternas arbete
  • Barnkonventionsutredningen fick i uppdrag att kartlägga hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen
  • Det genomfördes ett kunskapslyft under 2017-2023 där fokus va att höja kunskapen och stärka kompetensen om barnkonventionen i statliga myndigheter, kommuner och regioner
  • Länsstyrelserna har haft i uppdrag att, i samverkan med Barnombudsmannen, samordna och utveckla länsstyrelsernas tillämpning av barnets rättigheter samt stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuner och regioner
  • Regeringskansliet tog fram Vägledning vid tolkning och tillämpning av FN:s konvention om barnets rättigheter (Ds 2019:23)
  • Barnombudsmannen har fått i uppdrag att ta fram en barnvänlig version av barnrättskommitténs rekommendationer och göra rapporten allmänt tillgänglig för barn
  • Det finns även ett forum för dialog mellan regeringen och civilsamhällesorganisationer, Barnrättsdelegationen.

Det vill säga egentligen inga nya grejer eller prio sen Riksrevisionens granskning. Utan det här är gamla grejer som ju gjorts sen ett antal år tillbaka.

Några nästan nya åtgärder som rör implementeringen av barnkonventionen

Regeringen svarar också att under tiden som Riksrevisionen granskade arbetet har regeringen gjort fler grejer. Det vill säga saker som regeringen anser ligger i linje med rekommendationerna men som inte är ett enskilt svar på rapporten. Saker som: 

  • Gett Statskontoret i uppdrag att följa upp och analysera kunskapslyftet 
  • Fler uppdrag via regleringsbrev för 2024 till myndigheter med särskilt fokus på barns delaktighet och att myndigheter ska va tillgängliga för barn. 
  • Barnombudsmannen har fått i uppdrag att ta fram en webbplats med information om var barn kan vända sig med klagomål.
  • Länsstyrelserna har fått fortsatt uppdrag att sprida kunskap till kommuner och regioner om tillämpningen av barnets rättigheter i verksamheter som rör barn. Fokus är barnets bästa. 
  • Uppsala universitet har fått i uppdrag att fortsätta ge kunskap om mänskliga rättigheter. Och nu då särskilt fokus på barnets rättigheter.
  • Ekonomistyrningsverket ska kolla på konsekvensutredningar och då särskilt titta på metodutveckling, vägledning och utbildning i konsekvensutredningar. Där är barnrättsperspektivet en del som kan integreras. 

Nya åtgärder som rör implementeringen av barnkonventionen

Regeringen skriver också att det finns fler saker som behöver göras. Och det här är alltså sånt som inte gjorts innan eller under tiden för Riksrevisionens granskning. Det här är mer nya grejer, som vi kanske kan se som specifikt svar på Riksrevisionens rekommendationer.

  • analysera, följa upp och utvärdera nationella strategin om barnets rättigheter
  • karlägga och analysera behoven av ytterligare vägledning för offentliga aktörers arbete med tolkning och tillämpning av barnets rättigheter och barnkonventionen.
  • särskilt följa upp hur Barnombudsmannen planerar att fullgöra sin lagenliga uppgift att sammanställa statistik om barns och ungas levnadsvillkor och regeringsuppdraget att samla in rättspraxis 
  • särskilt följa skolmyndigheternas barnrättsarbete och vid behov överväga ytterligare åtgärder i syfte att barnkonventionen ska få genomslag
  • identifiera verksamhetsområden inom vilka det saknas eller är brist på tillräcklig och tydlig vägledning om hur ett barnrättsperspektiv kan belysas och integreras

Dessa delar har dock inte specats i uppdrag till någon ännu. Så vi vet inte när eller hur regeringen planerar att det ska ske. 

Regeringens skrivelse avslutas med: I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.


Vill du veta mer om att granska och utvärdera arbetet med barnkonventionen?

Det finns många lärdomar att dra från Riksrevisionens granskning och många av rekommendationerna går att översätta till en mer lokal, regional eller organisatorisk kontext. I den här artikeln berättar jag lite mer om några av dom uppdragen jag gjort den senaste tiden gällande implementeringen av barnkonventionen.

I ett av avsnitten i Barnrättssnack pratar vi om granskningar och tittar på några av rekommendationerna från Riksrevisionens rapport.

Och vill du istället snackas lite, om hur ni kan ta arbetet vidare eller vilka som skulle kunna vara era nästa steg? Hör av dig så snackas vi!

Åsa Ekman
oktober 24, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu