Barnkonventionen

Summering av arbetet med barnkonventionen året 2024

Ja, i vilken ände börjar en? Barnkonventionsåret 2024? Va det ens ett sånt?

Såklart det fanns höjdpunkter, men också väldigt mycket som går åt fel håll. Synen på barnet som rättighetsinnehavare känns ibland som att den är på väg att försvinna. Eller i alla fall när det handlar om vissa barn. 

I omvärlden är det mörkt. Riktigt mörkt. Och det går inte att prata om världen utan att nämna det folkmord som pågår i Gaza. Barnen i Afghanistan, Sudan, demokratiska republiken Kongo, Libanon och Ukraina står så otroligt långt ifrån sina grundläggande rättigheter. Faktum är att under 2025 kommer 213 miljoner barn runt om i världen vara i behov av humanitär hjälp. Det är en historiskt hög siffra.

Krig, konflikter och katastrofer gör att barn tvingas på flykt och barns grundläggande behov riskerar att inte tillgodoses. Det handlar om att få tillgång till rent vatten, sanitet, hygien och behandling mot undernäring. Till dig som har möjlighet, bidra gärna till organisationer som gör skillnad, som Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Röda Korset, Clowner utan gränser och många fler. 

Barns rättigheter i Sverige då? Där vi ju haft barnkonventionen som lag i snart 5 år. Även om det inte blev en angiverilag exakt som regeringen ville, så är det en skrämmande utveckling. Det kommer med alldeles för stor sannolikhet bli en sänkt straffmyndighetsålder snart. Barn kan vräkas om dom bor i en familj där exempelvis ett syskon begått ett brott i närområdet. Och vuxna forsätter att manipulera, utnyttja och rekrytera barn till kriminell verksamhet och begå brottsliga handlingar.

Allt det sker ju samtidigt som barns rättigheter stärks i relation till föräldrarätten, exempelvis. Och. Mitt i allt, så finns det ju människor och organisationer som gör så mycket bra, som driver på, protesterar och förändrar. Som kämpar. Det är en av dom finaste grejerna i mitt jobb, att jag får möta så många som agerar för barnets rättigheter. Några av alla dom roliga, viktiga uppdragen tänkte jag skriva nåt om här. Som en slags tillbakablick och summering av året 2024 och mitt jobbår. 

Har också skrivit om en del roliga uppdrag jag gjort den senaste tiden, om du vill veta mer hur en kan jobba med barnkonventionen. Du hittar det här.

Januari. Fokus på barnets rätt till delaktighet och inflytande!

Jag fick inleda året med att va med om iskyla och stora förseningar på vägen hem från en härlig föreläsningsdag i Katrineholm. Fokus va artikel 12 i barnkonventionen, om barnets rätt till delaktighet och inflytande i biblioteken. Vi pratade om allt från åldersmaktsordning till bemötande, en härlig dag!

Spenderade en hel dag med gänget på Litteraturhuset Trampolin och workshoppade om deras uppdrag att kartlägga barns och ungas fritid, eller snarare vad saknar barn och unga på sin fria tid. Vi skulle sätta en plan för kartläggningsarbetet utifrån ett barnrättsperspektiv, och möjliggöra för barnets röst att bli både tydlig och synlig i arbetet. Fick för bara nån månad sen ta del av slutprodukten, väldigt fint!

Vi, jag och Linus hade också finfina dagar i Malmö och Stockholm (och lite Uppsala) med inspelningsdagar av podden Barnrättssnack. Vi träffade ett gäng otroligt inspirerande barn och unga. Det blev ju en riktigt härlig säsong 7! Och här är några av avsnitten vi spelade in i januari. 


Februari. Barnets rätt till kultur 

Februari började med avslutande av ett uppdrag jag gjorde för Haninge kommun. En presentation och överlämning av rapport utifrån ett kartläggningsuppdrag. Jobbet påbörjades under december förra året och va ett uppdrag av kommunens kultur- och fritidsnämnd. I korthet handlade det om att ”lyssna in deltagarnas kulturvanor och vad de önskar mer av när det gäller kommunens kulturutbud för barn och unga”. Och utifrån barns och ungas egna upplevelser ta fram ”konkreta åtgärder hur kulturutbudet kan förändras för att leda till fler eller "än mer relevanta" kulturupplevelser”. Ett väldigt fint uppdrag. Skrev lite mer om det här för den som är intresserad.

Flängde en del i februari. Både digitalt och fysiskt. Va exempelvis i Sundsvall ett par gånger för kommunens demokratidagar för unga, föreläste om barnkonventionen och modererade politikersamtal. Plus! Fick stå på scen med powiga Faysa Idle. Spenderade en härlig helg med Min stora dags barn- och ungdomsråd och workshoppade kring vad elevhälsan behöver fokusera på för att underlätta skoldagen för barn och unga som lever med sjukdomar och diagnoser som påverkar vardagen och livet. 

Hängde också på Folk och kultur i Eskilstuna. Där modererade jag ett samtal med rubriken Förutsättningar, friktioner och barnets rätt till kultur och konst som Scenkonst Sörmland arrangerade. Och jag va själv med i ett panelsamtal som Svenskt barnbildsarkiv ordnade med rubriken Vad händer med historieskrivningen om vi kastar barns teckningar, med Maria Grahn Farley, Johanna Sjöberg och Anna Sparrman. Otroligt spännande, om jag får säga det själv. 

Mars. Rätten till bostad, typ.

Inledde mars med fortsatt fokus på barnets rätt till kultur, med exempelvis Borås kulturskola och sjuhärads kulturskolors unga som samlats i ett slags ungdomsråd, fick prata om engagemang (utöver barnkonventionen) bland annat. 

Jag hade också nästan en heldag med kansliet på Clowner utan gränser, där vi dels recapade från förra gången jag va där och hade utbildning om barnkonventionen. Nu va däremot fokus på vad ett barnrättsperspektiv på arbete med ny långsiktiga strategin kan innebära.

Sen blev det fokus på stadsplanering och barnets rättigheter! Hade en heldag med Stockholmshem där vi pratade om allt från hur barnkonventionen hänger ihop med bostadsbolagets arbete och såklart en del om barnkonsekvensanalyser med. 

April. Rätten till utbildning.

April rivstartade med snökaos i Skövde! Jag föreläste på Bibliotipia och dom som va där gillade det. Men det va också några som inte va där på grund av snökaos, en av föreläsarna bland annat. En fin dag. 

Men april handlade nog mest om det arbete jag började göra med Stiftelsen Läxhjälpen, en genomlysning av deras arbetet med barnkonventionen. Det blev en hel del intervjuer och möten med barn och unga i det arbetet. Jag kollade på styrdokument, rutiner och samtal med läxhjälpare och personal på kansliet. Stiftelsen Läxhjälpen ville veta hur dom på ett konkret och tydlig sätt kan förstärka barnrättsperspektivet i deras arbete. Resultatet blev en handsonrapport med superkonkreta rekommendationer utifrån ett antal artiklar i barnkonventionen. 

Barnrättsdagarna genomförs ju också varje år i april. För dig som missade dom, så gjorde jag en supersummering av föreläsningarna och seminarierna. Här hittar du mina anteckningar

Maj. LEGO® SERIOUS PLAY® in my ❤️

Blev helt lyrisk av att äntligen få gå en utbildning som jag själv suktat efter i åratal typ. I maj blev jag certifierad workshopplanerare och faciliterare i metoden LEGO® SERIOUS PLAY® Så lycklig över det! I korthet är det en rolig, utvecklande och lärorik problemlösningsprocess. Ett annat sätt att göra workshops på, ett maktförsjuktande sätt. Det går egentligen inte att beskriva, det måste upplevas. Du kan läsa mer om mina tankar här. Tro mig, det här är en workshop du vill va med på! 

I maj va det också då som Min stora dags barn- och ungdomsråd höll ett samtal på Skolsjukskötersekongressen i Stockholm. Bejublat och livsviktigt. Jag har summerat en del av det som sades i det här inlägget. 

Annars va det lite föreläsningar, bland annat för Sollentunas socialtjänst och Uppsalahem och jag fick det otroligt ärofyllda uppdraget att bli ordförande för Clowner utan gränser!

Juni. Juli. Augusti. Avrundning, ledighet och höstplanering.

I korthet handlade sommarmånaderna om att avsluta våren. Exempelvis genom att redovisa uppdraget för Stiftelsen läxhjälpen, ha lite andra uppföljande möten. Åsså höll jag min första LEGO® SERIOUS PLAY® workshop! 

Åt givetvis också mängder av glass och godis och sånt!

I augusti kickade hösten igång med planering egentligen. Planering för konferensmedverkan, planering för bokmässan, planering för mänskliga rättighetsdagarna, planering för höst- och vinterlivet typ!

September. Jobbade jag ens?

Det kändes som att jag inte jobbade i september utan bara flängde runt. Men det gjorde jag såklart. 

Exempelvis föreläste jag om barnkonventionen för ett fint nätverk i Norrtälje kommun. Ett nätverk som jobbar för dom allra yngsta barnen med fokus på hälsofrämjande arbete. Det va fint. Det va också roligt att va med på konferensen om Kraftsamling fullföljas studier som Västra Götalandsregionen ordnade plus fångade mig på bild. Skoj också att på plats medverka i livepodd med Tilda och Frida Boisen. Och jag och min poddkollega Linus panelsamtalade med Rädda barnen på Bokmässan om barnets rätt till kultur. 

Oktober. En mix av mycket.

Några dagar in i oktober var ju som alltid internationella barndagen. En dag som oftast brukar handla mer om kanelbullar och kanelbullens dag än barnets rättigheter (skriver mer om det en annan gång). Men det blev ett fint fokus den dagen, va på Ylva Mårtens releasefest för nya boken Barnens 1000 första dagar. 

Hade en engagerande heldag med Region Örebro läns biblioteksbarnombud. Vi fokade på barnets rätt till inflytande och delaktighet, det va fint! Och Bris hade utdelning av Bris-priset. Nåt som vi i styrelsen fattar beslut om, efter att medlemmar nominerat. Extra glad i år att priset gick till livsviktiga Sis-tjejer. Gjorde också föreläsar-trio-debut ihop med Maria Krafft Helgesson och Negar Mottaghi om makt, respekt och rättigheter. 

Avslutade oktober med en underbar LEGO® SERIOUS PLAY® workshop på helt annat tema än barnkonventionen. Det va nämligen fokus på hållbart ledarskap. Fick ännu ett bevis på att metoden är så bra! 

November. Konferensföreläsningar

November va en rätt vanlig föreläsningsmånad, fast på konferenser. Föreläste exempelvis på MR-dagarna i Skellefteå om 10 steg i det praktiska arbetet med barnkonventionen. Hade en heldag med barnombuden inom Västra götalandsregionen och föreläste på SSIL konferensdagar i Växjö (och Karlstad, fast det va i december)

Gick också in i ett kul uppdrag för Unicef sverige. Ett arvsfondsprojekt som går in i slutspurten nu närmsta halvåret. Projektet ska ta fram ett läromaterial om barnkonventionen tillsammans med barn i förskola och anpassad grundskola. Blir fint att va med på ett hörn där!

Till alla som prenumerar på Barnrättsbrevet skickade jag ju också ut 2024 års Barnrättskalender. En fin och rolig tradition, en variant på julkalender som består av 24 frågor om barn, barndom och rättigheter. Du har väl inte bommat Barnrättskalendern i år?

December. Avrundning och tacksamhet

December, Avrundningar

December brukar innebära avrundning och avslutning av uppdrag. Så även i år. Förutom det så hade jag en hel helg med Min stora dags barn- och ungdomsråd och preppade inför nästa års samtal på Sett-dagarna nästa år. Det ni skolfolk, det borde ni komma på! Kan va det viktigaste du hör på länge.

Nu fokus på avslutningar, avrundningar och tack. Och snart lite ledighet. 

Men. Mest vill jag nog ändå säga tack för 2024, nu kämpar vi vidare i 2025! 

Är så otroligt tacksam att jag för möta er. Alla inspirerande, härliga personer och organisationer, som alla kämpar för fullt för att fler barn ska få tillgång till sina rättigheter. 

Tack för att jag fått jobba ihop med er! ❤️

Åsa Ekman
december 19, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu