Nu är det dags för lucia igen. Om en ska tro på rubrikerna och kommentarsfälten det skapar så verkar det va en grej vuxna har väldigt många åsikter om och blir riktigt riktigt upprörda kring.
Vem ska få va lucia, vilka kläder en får ha på sig, vilka sånger och ord i sångerna en får använda och vad som egentligen passar in i ett riktigt luciafirande. Och givetvis det som dom senaste dagarna skapat rubriker, nämligen om det ska va ett firande för barnen själva eller för barnens vuxna?
Rubrikerna gör ju inte det lättare, dom har ju redan tagit ställning med rubriker som Skolor och förskolor portar föräldrar från luciafirande och Föräldrar stoppas från luciafirande. Vänd på det, visa att det handlar om barnen! Inte att det är nåt som barnens vuxna berövas.
Om barnen inte vill. Varför ska vuxna tjata sig till det då? Om pedagogerna uttrycker att många barn tycker det är jobbigt, har ont i magen och inte vill. Varför ska vuxna tjata sig till det då?
Argument mot det öppna luciafirandet, med grund i barnkonventionen
Uppenbarligen räcker inte barns egna viljor som argument. Så här kommer några argument till för den som känner att en vill slopa det öppna, offentliga luciafirandet på en förskola eller skola. Om det behövs.
- (Artikel 12) Barn har rätt till att uttrycka sin mening! Lyssna på barnen! Om barn på olika sätt uttrycker nej. Genom oro, nervositet, att inte vilja uppträda, blyghet, ångest osv. Lyssna på det. Vilka signaler ger det om vi skiter i barnens nej? Vad säger vi då till barnet om hens egen röst, integritet och vilja?
- (Artikel 31) Barn har rätt att ta del av och skapa sitt samhälles kulturarv. Därför kan lucia va en bra grej att uppmärksamma. Men barn har också rätt att ta del av, och vara en del av och forma sitt samhälles kulturarv. Det måste med andra ord inte vara på ett särskilt sätt. Eller genom ett öppet firande. Barnen har rätt att forma och skapa sitt egna lucia- eller vinterfirande.
- (Artikel 3) Barn har rätt att få sitt bästa prioriterat. Det finns tre parter i detta. Barnen såklart. Pedagogerna och barnens vuxna. Två av dom verkar va överens om att skippa detta. Lägger vi sen till rättigheterna, vad skollagen och läroplanen säger och vad erfarenheterna visar så skulle vi har rätt bra info om vad som kan vara barnets bästa. Jag har svårt att se att svaret alltid skulle va öppet firande och luciakonsert.
- (Artikel 29) Barn har rätt till en utbildning som upprätthåller barnets mänskliga värdighet. Att tvinga barn göra saker dom inte vill, som en luciakonsert inför massa vuxna kan en fundera på hur det hänger ihop med barnets mänskliga värdighet. Vuxnas motargument brukar här va att livet inte är rättvist, eller att det är bara att vänja sig. Den typen av fostrande perspektiv finns överallt, att ”barn måste lära sig” och att ”livet är inte rättvist”. Att ”härda barn” är inte en utbildning som upprätthåller barnets värdighet. Tyvärr tvingas barn varje dag (i alla sfärer) undantrycka och kompromissa med sig själva, med sin integritet, vilja och behov varje dag. Hela tiden. Barn kommer dessvärre att lära sig dom perspektiven ändå.
- (Artikel 2) Barn har rätt att slippa diskriminering och ojämlikhet på grund av sina vuxna. Det finns barn vars vuxna aldrig kommer på ett luciafirande, av många olika skäl. Självklart påverkar det ett barn att vara den vars vuxna inte kommer.
- (Artikel 2) Barn har rätt att slippa diskriminering och ojämlikhet på grund av ekonomi. Det finns barn i familjer som inte har ekonomiska förutsättningar att fixa dom kläderna som luciafirande ”kräver” , pepparkaka, tomte, nisse, lucia eller vad det nu än är.
- (Artikel 6) Barn har rätt att nå sin fulla potential och att utvecklas. Förskolan och skolan ska vara en trygg plats för alla barn. Och för att nå den tryggheten så ska vi jobba tillsammans, i förskolans fall både barn, förskollärare och barnens vuxna. När tryggheten rubbas, så rubbas också mycket annat och det försvårar utvecklingen, lärandet och kreativiteten.
- (Artikel 23) Barn har rätt att delta aktivt oavsett funktionsförmåga eller funktionsnedsättning. Det finns barn som kommer må dåligt och exkluderas när firandet ramas in i form av en högljudd extrovert konsert framför ett gäng (främmande) vuxna.
- (Artikel 16) Barn har rätt till integritet och privatliv. Barn ska inte tvingas finnas med på vuxnas sociala medier. Det verkar inte finnas ett enda firande, lussande eller uppträdande där vuxna inte tar bilder, filmer och läggs upp på sociala medier utan barnens samtycke. Alla barn vill inte. Och det finns dessutom barn med skyddade uppgifter och identitet som vuxna genom filmandet utsätter för fara (förutom integritetskränkandet)
Andra sätt att uppmärksamma lucia på
Om du känner åh nej, jag som verkligen älskar lucia och vill sååå gärna ta del av det. Ordna ett eget luciatåg! Och fråga om du, ni får uppträda på jobbet, förskolan, skolan, äldreboendet osv. Jag lovar det kommer vara många som är superglada.
Och är det just barn som är grejen, att det är dom som måste ha konsert och uppträda så kan det här va alternativ (för dom barnen som verkligen vill uppträda)
- Va med i olika kulturskoleverksamheter, körer och dansskolor.
- Äldre barn på närliggande skola eller förskoleavdelning som verkligen älskar lucia och vill uppträda, lussar för de yngre barnen.
- Ordna ett luciafirande tillsammans med barnen, där några kanske är kostymörer, filmare, producenter, regissörer och några är skådespelarna som sjunger och uppträder. Se till att alla barn har uppgifter bakom eller framför kameran, uppgifter som dom tycker är roliga och spännande. Gör sen en konsertfilm, spela in det hela och visa upp det för vuxna som vill komma på fika.
- Ordna ett gemensamt fika, vinterfest eller typ öppet hus, där barnen och vuxna sjunger tillsammans. Utan att barnen ska stå på en rad och dom vuxna titta på. Alla kan sitta tillsammans, i knät på varandra eller där helst barnen vill sitta.
- Kolla med dom barnen som varje år och vecka frågar efter att få uppträda för andra, om dom vill ha en konsert för närmsta äldreboende.