Skolstart

Skolstart, trygghet och barnets rättigheter

Ett sommarlov är slut och en hösttermin börjas. För den del är det absolut första skolstarten. Andra hoppas det är den sista. Nån har längtat efter klasskompisarna, nån är nyfiken på första läxan, nån är orolig för hur rasterna blir i år, nån är lättad över att hen överlevde sommaren och att skolan äntligen börjar och nån skulle göra vad som helst för att inte tvingas gå till skolan nåt mer.


Det finns tusen och åter tusen berättelser om hur det är att börja skolan. Ungefär lika många berättelser som det finns barn. Nu är det skolstart för väldigt många barn. Skolan är för många barn räddningen, hoppet, pausen, plågan, mardrömmen och det värsta som finns. 

Det är vi som vuxna som måste ställa oss typ tusen frågor om barnets skolstart. Hur kan vi få barnet att känna sig välkommet i klassrummet, på skolgården, i korridoren, i matsalen? Vad behöver barnet för att känna trygghet, nyfikenhet, tillit och att ha kul i skolan? Hur främjar vi lek, lust och att barnen också ska hitta varandra?

Ett par grejer till dig som vuxen i skolan nu inför skolstarten. Många självklarheter jag vet. Men ibland behöver en säga självklara saker också. Så, här kommer några grejer till vuxna som finns i barns skola: 

  • Barn har rättigheter. Varje barn har rättigheter. 
  • Du som vuxen har skyldigheter, skyldigheter att se till att barn har kunskap om sina rättigheter, får tillgång till dom och kan använda sig av rättigheterna. 
  • Barn är människor. 
  • Visa på olika sätt att du är glad att barnet är där
  • Tvinga inte barn att redovisa sin sommar eller vad dom gjort på sommarlovet
  • Tvinga inte barn att redovisa läxor och uppgifter dom haft under sommarlovet (och ge inte barn läxor eller uppgifter till nästa lov!!)
  • Förstå att det finns många saker som sker mellan barnen, som du kanske behöver kolla extra extra noga efter. 
  • Försök hitta ett sätt där barnen på ett tryggt sätt också kan ge feedback till dig som vuxen,
  • Se till att alla vuxna har koll på vilket stöd och anpassningar som olika barn behöver och har rätt till
  • Minns alltid och uppmärksamma dom barnen som av olika skäl inte kan va med i början av skolstarten
  • Kom ihåg att det blir ofantligt mycket svårare att ta till sig och lära sig saker om en är otrygg
  • Väldigt väldigt många barn lever mitt i en utsatthet du inte har en aning om
  • Livet utanför skolan, påverkar allt som sker i skolan. 
  • Du kan va en av dom viktigaste viktigaste vuxna!
  • Reflektera över om du jobbar på barns arbetsplats eller om barn råkar vara på ditt jobb.

Mobbning är vanligare än du tror

Mobbning är ett enormt problem som får konsekvenser för livet. Och det är vår skyldighet som vuxna att göra så mycket mer än det vi gör idag. Och vi måste förstå att det finns många barn som har otroligt ont i magen just nu, inför en skolstart.

”Jag tror vissa vuxna tänker att bara för att mobbning alltid har funnits så kommer det alltid finnas, trots att det inte behöver vara så”  Akilles Remelin, Friends ungdomsråd

Stiftelsen Friends har rapporterat I många år om hur vanligt mobning är och vilka konsekvenser det får för barn. Rapporten för 2024 bygger på en Novusundersökning bland 1139 barn 10-16 år plus data där elever i Sverige deltagit i internationella undersökningar (exempelvis Pisa 2022).

”Jag har mycket ångest, är ofta hemma för jag inte kan gå till skolan p.g.a. oro. Jag oroar mig för vänner, andra elever, höra till eller stå ensam, skolarbetet och prestationer.”

Friends rapport 2024

I 2024 års rapport kan vi läsa: 

  • 12 % av de barn som är utsatta för kränkningar eller mobbning rapporterar att de inte har godkänt i ett eller flera av kärnämnena. Motsvarande siffra för barn som inte är utsatta är sex procent. 
  • 46 % har blivit utsatta för kränkningar eller mobbning i skolan eller på nätet de senaste två månaderna. 
  • 7 av 10 elever som angett att det inte går bra i skolan har varit utsatta för kränkningar eller mobbning. Motsvarande bland de elever som svarat att det inte går bra i skolan och inte var utsatta var 3 av 10. 
  • 6 av 10 elever som utsatts återkommande för mobbning i skolan eller på nätet har stannat hemma för att de känt sig otrygga eller ensamma. Motsvarande siffra bland barn som inte utsatts är 15 procent. 
  • 45%, av de barn som är utsatta för nätmobbning uppger att de har varit borta från skolan för att de känt sig otrygga eller ensamma.

”Den här sortens ledarskap som är varmt och inkännande fungerar skyddande mot att bli utsatt för mobbning. Det främjar mående och prestationer i skolan och minskar också risken för att vara inblandad i mobbning antingen som utsatt eller som förövare” Robert Thornberg, professor vid Linköpings universitet

Rapporten 2023 vidare bland annat:

  • nästan varannat barn på mellanstadiet utsatts för kränkningar av ett annat barn. 
  • 14% av barnen på mellanstadiet och 11% av barnen på högstadiet har utsatts för upprepande kränkningar 
  • Det är nästan dubbelt så vanligt att barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning utsätts för mobbning
  • Det är tre gånger så vanligt att barn och unga som identifierar sig som HBTQI+ utsätts för mobbning 
  • 7% av barnen i mellanstadiet och 6% i högstadiet upplever ofrivillig ensamhet, att dom inte har nån att va med på rasterna

Trygg skola för alla barn

Varje barn har rätt till utbildning. En utbildning som är tillgänglig, som barn vill gå till, som möjliggör utveckling, och som utvecklar respekt för mänskliga rättigheter och naturmiljön.

Men om jag som barn inte är trygg i skolan, kommer jag heller inte kunna tillgodogöra mig utbildningen. Det går inte att lära ut om att mobbning inte ska finnas, det måste vara ett klimat i skolan bland alla som visar andra värden. Det räcker inte att säga, det måste göras. 

”Jag brukar bli utanför nästan hela tiden av några vänner som går i samma klass som mig och då blir det svårt för mig att fokusera på skolan eftersom jag alltid tänker på det istället för att jobba.”

Friends rapport 2024

Friends menar att det finns tre viktiga aspekter för att minska mobbningen:

  1. Arbeta för ett positivt klimat. Där positiva, omtänksamma och stöttande relationer är i fokus, rättvisa regler, elever känner sig säkra och känner uppskattning och samhörighet med skolan. 
  2. Tillämpa ett auktoritativt ledarskap. Vuxna i skolan kännetecknas av att vara varma, omtänksamma, respektfulla, inkännande med tydliga förväntningar och upprätthåller regler på ett konsekvens respektfullt, rättvis och bestämt sätt i samspel med eleverna. 
  3. Jobba utifrån en hela skolan-ansats. Att se att hela skolan är involverad i arbetet med tryggheten, ledningen tar ansvar och att arbetet sker både med aktiviteter i vardagen och långsiktigt. 

Mer tips om skolstart och barns rättigheter i skolan?

  • Min stora dags barn och ungdomsråd har gett ett gäng medskick till dig som jobbar i skolan. Det är medskick som alla vuxna borde läsa. Du hittar dom här.
  • Rädda Barnen har listat fem tips för en smidigare skolstart. Dom kan du läsa här.
  • Jag skrev en bok om barnkonventionen för förskolan, den funkar såklart rätt bra även i skolan. Det är en bok som ger kunskap, inspiration och övningar att göra både tillsammans i personalen och med barnen. Den hittar du här.

Åsa Ekman
augusti 18, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu